Aantal gemeenten scoort onvoldoende op bestrijding gladheid fietspaden


Aantal gemeenten scoort onvoldoende op bestrijding gladheid fietspaden

12 februari 2010

 

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten bij aanpak gladheid op fietsroutes. Volgens de Fietsersbond zou bijna 40 % van de gemeenten niet in staat zijn geweest het fietspadennetwerk vrij van sneeuw en ijs te houden. De Fietsersbond baseert deze conclusie op een webenquête die door 1100 mensen verdeeld over 280 gemeenten is ingevuld.
 

In de gemeente Dronten worden alle fietspaden snel gestrooid. Ook goed scoorden onder anderen Veenendaal, Breda, Eindhoven en Lelystad. Zoetermeer komt als slechtste gemeente uit de enquête. Andere gemeenten die slecht scoren zijn Hilversum, Dordrecht, Gouda, Den Haag en Hoorn. De grote steden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam presteren volgens de Fietsersbond zeer matig, waarbij Utrecht als slechtste uit de bus komt.
 

(verkeersnet)


Ons commentaar:

Opvallend is dat onder de slecht scorende gemeenten zich een paar bevinden die juist altijd een hele grote mond hebben over het terugdringen van het autoverkeer en het promoten van de fiets. Het zal niet de eerste keer zijn dat diegenen die de mond vol hebben van één of ander ideaal, daar zelf in de praktijk niet veel van klaarspelen. Probleem is dat dit soort lieden vaak meer bezig is met repressief beleid (autogebruik ontmoedigen) i.p.v. constructief beleid (fietsgebruik stimuleren). Ware dat anders, dan was men wel veel meer gericht op het permanent in topconditie houden van alle fietsvoorzieningen.