Boete voor hardrijdende flitsteams


Boete voor hardrijdende flitsteams

16 december 2009


DEN HAAG - Vijf agenten die door misdaadverslaggever Peter R. de Vries enkele maanden geleden werden betrapt op te hard rijden, hebben daarvoor een boete gekregen.
 

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie maakte dit woensdag in de Tweede Kamer bekend.

 

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dit en zegt dat de politie ook nog disciplinaire maatregelen zal nemen tegen de betrokken medewerkers.

 

 

De boetes die hun worden opgelegd, zijn conform de normaal geldende norm voor de overtredingen die zijn gemaakt, laat het OM weten.


Onderzoek

De agenten werden gefilmd met verborgen camera's nadat zij als medewerker van mobiele snelheidscontroles zelf hardrijders hadden geflitst. Een woordvoerder van het KLPD kondigde daarna een intern onderzoek aan.

 

Hij zei toen dat de overtredingen ''echt niet kunnen''. De Vries registreerde ook hoe de agenten doorgetrokken strepen negeerden en zich schuldig maakten aan bumperkleven.


Snelheidsbegrenzers

Volgens een woordvoerder van het KLPD zijn de boetes tussen de 100 en 300 euro. Een van de maatregelen die worden genomen zijn snelheidsbegrenzers in de auto's.

 

Verder zullen de voertuigen in de toekomst worden uitgerust met een black box zodat alle bewegingen kunnen worden nagegaan.


Baan

Hirsch Ballin verzekerde dat de agenten de boete ook echt zelf betalen en niet kunnen doorsturen naar hun werkgever. ''Ze zullen zelf de sanctie moeten verduren'', aldus de bewindsman.

 

De uitzending van De Vries kostte Joop Goos, toen directeur externe betrekkingen van Veilig Verkeer Nederland, zelfs zijn baan. De misdaadverslaggever betrapte hem namelijk op het te hard rijden in een woonwijk.

 

© ANP


Ons commentaar:

Dit is natuurlijk je reinste flauwekul en propaganda. De boetes die deze agenten opgelegd krijgen zijn zo nietig als maar kan zijn. De overtredingen zijn immers niet met behulp van wettig toegelaten meetmiddelen en door een bevoegde opsporingsambtenaar waargenomen, zodat er geen wettige bewijsmiddelen zijn. Wellicht geeft dit nieuwsbericht eerder een inkijkje in wat wij al lange tijd vermoeden, namelijk dat de politie inderdaad zich niet zo bezig houdt met de vraag of hun "opsporingsmethoden" wel wettelijk toegestaan zijn. En ook mr Ernst Hirsch Ballin valt pijnlijk door de mand nu hij zich hiermee meent te moeten bemoeien maar deze juridische complicatie gemakshalve geheel over het hoofd ziet.