Camerabeelden A28 niet toegestaan als bewijs


Camerabeelden A28 niet toegestaan als bewijs

16 juni 2010

 

LEEUWARDEN - Politie en justitie hadden tijdens een strafrechtelijk onderzoek geen gebruik mogen maken van de registratiecamera's boven de A28. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden van woensdag. 
 

Het hof heeft om die reden twee mannen vrijgesproken van 21 autodiefstallen in Noord- en Oost-Nederland. Het tweetal kon worden gepakt dankzij het omstreden kentekenregistratiesysteem (ANPR) op de A28 bij Zwolle.

 

Volgens het gerechtshof ontbreekt elke wettelijke basis voor het gebruik van het registratiesysteem bij een opsporingsonderzoek. Het hof is ook van oordeel dat het Openbaar Ministerie had kunnen weten dat camerabeelden in de zaak niet zouden worden toegestaan als bewijs.

 

 

''Uit Kamerstukken blijkt dat de minister vindt dat voor uitvoering van het plan onvoldoende wettelijke basis bestaat'', zo zegt het hof.


Spoor

De politie kwam het tweetal op het spoor, toen het opviel dat er vaak een auto van de mannen in de buurt reed van een gestolen auto. Die gegevens had de politie niet mogen bewaren, vindt het hof.

 

De mannen waren namelijk op dat moment niet verdacht en stonden dus niet in het systeem. ''Er is achteraf een vergelijking gemaakt'', zegt het hof. ''En gegevens die geen hit opleveren, dienen direct te worden vernietigd.''


Uitspraak

Het gerechtshof spreekt hiermee de uitspraak van de rechtbank in Zwolle vorig jaar tegen. De rechtbank vond het ANPR een goed middel tegen de voertuigcriminaliteit en veroordeelde de mannen tot een celstraf van drie jaar. Dat eiste het OM in hoger beroep opnieuw.

 

De mannen zouden met magneetjes autosleutels uit brievenbussen bij garages hebben gehengeld en op die manier de auto's hebben gestolen. De diefstallen vonden plaats van april 2008 tot en met januari 2009.

 

Voor een poging tot diefstal op dezelfde manier in Duitsland, kregen de mannen wel een straf: tien weken cel. Die hebben de mannen in voorarrest al uitgezeten.

 

© ANP


Ons commentaar:

En hoe denkt u dat het dan met de kilometerheffing zak gaan? De daarmee geregistreerde gegevens zullen alleen gebruikt worden om de rekening op te maken en echt nergens anders voor gebruikt worden, zo wordt ons vanuit "de politiek" keer op keer bezworen. Gelooft u het? Wij niet in ieder geval. En het is al gebleken dat de minister de mogelijkheid voor uitzonderingen opent: eventueel mag onder bepaalde omstandigheden ook gebruik worden gemaakt van die gegevens "bij de opsporing en vervolging van strafbare feiten"! Dat is nogal ruim en kan dus feitelijk alles omvatten. Maar ook zonder deze uitzonderingsmogelijkheid is het simpelweg in het algemeen buitengewoon onwenselijk dat een overheid onschuldige burgers observeert en van hen allerlei gegevens in oncontroleerbare databases opslaat. Als we (nog verder) die kant op gaan kan dat tot heel enge resultaten leiden. Wij achten het onvoorstelbaar naïef om zoveel vertrouwen in onze overheid (en mogelijk toekomstige machthebbers) te hebben dat wij niet zouden hoeven te vrezen voor misbruik van deze gegevens.