Files A12 gehalveerd door spitsstrook


Files A12 gehalveerd door spitsstrook

8 maart 2010

 

De uitkomsten van een quick scan door het Expertisecentrum Verkeersmanagement laten zien dat de filezwaarte fors is afgenomen op het traject tussen Gouda en het Prins Clausplein. De eerste maand na de opening van de 11 km lange spitsstrook is de totale filezwaarte (lengte maal duur van de file) ruim gehalveerd vergeleken met de periode voor de opening.
 

De files in de avondspits zijn nagenoeg verdwenen. De filezwaarte richting Den Haag is met 30% afgenomen. De spitsstrook levert hierdoor op jaarbasis een besparing op van 3,5 miljoen euro aan maatschappelijke kosten.
Dat werd bekend gemaakt tijdens de start van de uitvoering van het derde van de dertig Spoedaanpak projecten: de wegverbreding van de A12 tussen Woerden en Gouda.
 

Rijkswaterstaat werkt aan een totale ‘make over’ van de A12 om de doorstroming van het verkeer op deze rijksweg te verbeteren. Vrijwel de hele A12, van Den Haag tot de Duitse grens, gaat in de komende jaren op de schop. Alleen al binnen de Spoedaanpak gaat de spade de grond in op acht trajecten langs de A12, waarvan het traject Woerden-Gouda er één is.
 

Behalve de 18 km lange spitsstrook op de A12 tussen Woerden en Gouda realiseert Rijkswaterstaat samen met aannemer Dura Vermeer langs het traject ook nieuwe geluidsschermen, diverse faunapassages en vinden er bos- en watercompensatie en onderhoudswerkzaamheden aan de A12 plaats. Met de nieuwe spitsstrook verbetert de verkeersdoorstroming in de spits en op drukke momenten buiten de spits. De strook sluit aan op de in januari 2010 geopende spitsstrook van Zoetermeer naar Gouda. Hierdoor is er straks vanaf Woerden naar Zoetermeer één lange spitsstrook van bijna 30 kilometer beschikbaar.
 

De uitkomsten van een quick scan door het Expertisecentrum Verkeersmanagement laten zien dat de filezwaarte fors is afgenomen op het traject tussen Gouda en het Prins Clausplein. De eerste maand na de opening van de 11 km lange spitsstrook is de totale filezwaarte (lengte maal duur van de file) ruim gehalveerd vergeleken met de periode voor de opening. De aanleg van de nieuwe spitsstrook tussen Woerden en Gouda maakt deel uit van het Randstad Urgent-project “Flessenhalzen A4/ A12”. Met het Randstad Urgent-programma zetten kabinet, provincies en de regio de schouders onder ruim twintig projecten in de Randstad die een bijdrage leveren aan een economische sterkere en beter bereikbare Randstad.
 

(verkeersnet)


Ons commentaar:

Prachtig hoor, maar het blijft natuurlijk niet uit te leggen waarom er niet gewoon een extra rijstrook is aangelegd: goedkoper en begrijpelijker voor de weggebruiker. Wij vinden spitsstroken belachelijke en halfslachtige nepoplossingen.