Geen 80 kilometerzone Den Haag uit meer


Geen 80 kilometerzone Den Haag uit meer

15 december 2009


DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde 80 kilometerzone bij Den Haag verdwijnt gedeeltelijk. Op de A12 de stad uit mogen automobilisten vanaf dinsdag wisselend maximaal 80 en 100 kilometer rijden, zo heeft een worodvoerder van vekeersminister Camiel Eurlings aangekondigd.
 

 

Verkeer en Waterstaat wil zo proberen de luchtkwaliteit op peil le houden en tegelijk het verkeer beter te laten doorrijden. De 80 kilometerzone heeft op dit traject maar deels gewerkt, onder andere door de vele op- en afritten en doordat. automobilisten er veel van rijstrook moeten wisselen. ,,80 kilometer is nodig voor de luchtkwaliteit maar die verslechtert als er een file staat'', aldus de woordvoerder.
 

De maximaal toegestane snelheid gaat daarom naar 100 kilometer, bij het begin van de spits als het drukker wordt. Zo kan het verkeer doorijden en kan een file worden voorkomen of uitgesteld.
 

(c) Limburgs Dagblad


Ons commentaar:

Een prachtig staaltje halfslachtig compromisgedreven non-beleid. Bovendien miskent deze oplossing dat de aanwezige trajectcontrole een veel groter effect heeft op de filevorming dan de 80-zone. De opstoppingen worden immers veroorzaakt doordat veel mensen krampachtig maar onder die 80 proberen te blijven. Dat gedrag verandert niet als met de limiet op 100 stelt, maar wel als men die limiet niet zo idioot strikt handhaaft.