Hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Parijs


Hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Parijs

13 december 2009

 

Nederland is vanaf gisteren aangesloten op het Europese hogesnelheidsnetwerk. Op 12 december reden de eerste treinen tussen Amsterdam en Parijs. Reizigers kunnen zeven keer per dag met de trein tussen beide hoofdsteden reizen. De treinreis tussen de steden duurt drie uur en achttien minuten. Dat is 51 minuten sneller dan nu.

 

Volgens minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat levert een treinreis tussen beide steden per reiziger negen keer minder CO2-uitstoot op dan dezelfde reis met het vliegtuig. De hogesnelheidstrein rijdt de eerste maanden met een snelheid van 160 km/uur tussen Amsterdam en Rotterdam. Tussen Rotterdam en Antwerpen rijdt de trein met de maximumsnelheid van 300 km/uur. Medio 2010 wordt op het gehele HSL-traject op volle snelheid gereden. De treinrit tussen Amsterdam en Parijs duurt dan drie uur en dertien minuten.
 

(verkeersnet)


Ons commentaar:

Dit is natuurlijk een uitstekende ontwikkeling. Het is te hopen dat het hogesnelheidsnetwerk binnenkort ook nog verder wordt uitgebreid. En daarnaast wordt het hoog tijd voor een hogesnelheidsnetwerk voor autowegen: afgescheiden intercitysnelwegen met slechts enkele op- en afritten, en zonder maximumsnelheid.