Mobiele fietsenstalling in opkomst


Mobiele fietsenstalling in opkomst

5 februari 2010

 

Steeds vaker worden mobiele fietsenstallingen ingezet, bijvoorbeeld bij evenementen. Amsterdam doet het met hekwerken die zijn aangekleed als fietsenstalling. Utrecht laat sinds kort een compleet systeem per aanhanger komen.

 

De mobiele stalling die Amsterdam gebruikt is een bewaakte fietsenstalling die bestaat uit een omheining, een entree en fietsenrekken. De stalling kan snel worden opgezet en worden afgebroken. De mobiele stalling kan worden ingezet bij evenementen waar veel fietsers worden verwacht. De mobiele stalling biedt plaats aan ongeveer 300 fietsen. Indien nodig kan dit aantal worden uitgebreid. De ruimte die nodig is voor het opstellen van de mobiele stalling is ca. 15 x 22 m. Voor de inzet van de mobiele stalling is wel een vergunning van de gmeente nodig.

 

Utrecht heeft sinds kort de Movilo in gebruik, oorspronkelijk geïntroduceerd in de Vlaamse stad Brugge. Ook deze fietsenstalling biedt 300 fietsplaatsen. De mobiele fietsenstallingssysteem bestaant uit 25 fietsenrekken van elk 12 dubbelzijdige fietsplaatsen (6 aan elke kant), een laadsysteem en een aanhangwagen.

 

(verkeersnet)
 


Ons commentaar:

Dit lijkt ons een prima ontwikkeling. Eén van de redenen om niet de fiets te pakken is vaak het feit dat je die nergens goed kunt stallen. Elke oplossing die dat probleem aanpakt is een stap in de goede richting: mensen niet de auto uitpesten, maar hen naar een alternatief lokken. Constructief i.p.v. repressief.