Parkeren 2.0


Parkeren 2.0

29 maart 2010

 

Zoekverkeer maakt volgens verschillende studies tussen 10 en 20 procent uit van het verkeer in de binnenstad. P-bewegwijzering probeert daar wat aan te doen. Maar het kan geavanceerder. Via een Iphone-applicatie kunnen gebruikers in de VS elkaar informeren of er parkeerruimte is of binnenkort vrij komt.

 

Met de GPS in de Iphone wordt de lokatie van de parkeerplaats vastgelegd en de gebruiker geeft zelf zijn vertrektijd in. De automobilist op zoek naar een parkeerplaats kan op een kaartje zien waar wanneer parkeerplaatsen virjkomen.
 

De toepassing – iSpotSwap – wordt wel aangeduid als The Parking Social Network. Uiteraard gaat het alleen werken, als voldoende automobilisten meedoen. Eén voordeel is er direct al: de applicatie is ook geschikt de eigen auto terug te vinden.

 

(verkeersnet)


Ons commentaar:

En wat men daarbij nog vergeet op te merken is dat die 10-20% zoekverkeer doorgaans op zodanige wijze rijdt dat het verkeer daardoor extra wordt opgehouden, welk effect nog eens wordt versterkt door de wijze waarop steeds vaker de weg wordt ingericht, namelijk zo dat men elkaar niet meer kan passeren. In een kort nieuwsbericht wordt hier dus een belangrijke kern van het mobiliteitsprobleem in de stedelijke omgeving blootgelegd. Oplossing: genoeg toegankelijke parkeerplaatsen maken en meer dubbelbaans (eenrichtings-)wegen.