Politie opent jacht op wegmisbruikers


Politie opent jacht op wegmisbruikers

10 september 2010

 

De politie begint vandaag met een grote verkeersactie om gevaarlijk rijdende automobilisten in het gareel te krijgen, schrijft het AD. Er worden boetes uitgedeeld aan mensen die zich laten afleiden door bijvoorbeeld hun mobiele telefoon, navigatiesysteem of een broodje proberen te eten achter het stuur.

 

,,Er vallen jaarlijks tientallen doden door ongelukken als gevolg van afleiding’’, zegt korpschef Bert Wijbenga. ,,Er is een hardnekkige groep bij wie dat niet doordringt. Die moeten we in de portemonnee raken om ze bewuster te maken.’’

 

Boetes kunnen oplopen tot 2.500 euro. Voor de vier weken durende actie worden ruim 30.000 agenten ingezet. Binnen twee jaar opent de politie in het verkeer ook de jacht op grote criminelen. Wapenhandelaren, drugsdealers en mensensmokkelaars zullen de hete adem van de agenten voelen. Wijbenga: ,,Die glippen er nu nog doorheen, omdat de agent niet weet waar hij op moet letten of wie hij voor zich heeft." De politie wordt daartoe uitgerust met de nodige elektronische apparatuur.


Bron: AD
 


Ons commentaar:

Op zich is dit een uitstekende prioriteitstelling, omdat hieruit eindelijk blijkt dat men beseft dat het werkelijke gevaar in het verkeer niet veroorzaakt wordt door het overtreden van allerlei onbe'ige regeltjes (zoals de maximumsnelheid etc), maar door het simpelweg niet alert en geconcentreerd deelnemen aan het verkeer. Maar wij vinden het wel teleurstellend dat direct weer de nadruk wordt gelegd op het uitdelen van bekeuringen. Veel beter zou zijn om het educatieve aspect meer te benadrukken. In dat kader is het ook jammer dat de begeleidende campagne te soft en te weinig confronterend is: het promotiefilmpje zal bij de meeste weggebruikers geen indruk maken, terwijl dat bijvoorbeeld in Groot-Brittanie met vergelijkbare, maar veel confronterendere spotjes, beduidend anders is.