Politie pakt hardrijder na achtervolging op


Politie pakt hardrijder na achtervolging op

10 juli 2010

 

DRIEBERGEN - De politie heeft zaterdag na een wilde achtervolging een 27-jarige man aangehouden. Het kat-en-muisspel begon op de A16 bij Hendrik-Ido-Ambacht en eindigde een half uur later in het centrum van het Belgische Sint Job in 't Goor. 
 

De politie wilde de man aanhouden nadat hij tijdens een verkeerscontrole op de A16 met 148 kilometer per uur voorbij scheurde waar 100 de maximale toegestane snelheid is.

Hij negeerde een volgteken van een ging er met hoge snelheid via de vluchtstrook vandoor.

 

 

 

 

Rakelings

Tijdens de achtervolging reed hij voortdurend op de vluchtstrook en passeerde rakelings vrachtwagens en auto's met caravan, soms met snelheden van 190 kilometer per uur.

 

Ook reed hij zeer snel langs een pompeiland van tankstation Zuidpunt aan de A16 bij Moerdijk. Een voetganger moest voor de aanstormende automobilist wegspringen.


Bekende

De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is een bekende van de politie; hij staat geregistreerd voor drugsgerelateerde misdrijven. Hij reed bovendien terwijl hem de rijbevoegdheid was ontzegd.

 

Hij wordt zondag voorgeleid in België, de Nederlandse officier van justitie heeft uitlevering verzocht wegens poging tot doodslag op de voetganger bij het tankstation.

 

© ANP


Ons commentaar

Het is gelukkig goed gegaan dit keer, maar wat nu als inderdaad die voetganger was doodgereden, of als deze achtervolging een vreselijk ongeval had veroorzaakt? Hadden wij deze politiemensen dan ook zulke enorme helden gevonden? Was het het dan allemaal waard geweest? Om koste-wat-het-kost iemand te pakken die 148 reed waar 100 is toegestaan? (poeh poeh, wat een misdrijf.....) En waarom ging meneer op de vlucht? Naar later bleek: omdat hij al een rijontzegging had. Zo'n ontzegging heb je tegenwoordig al snel te pakken. Twee keer 81 waar 50 is toegestaan, is daarvoor voldoende. En hij stond geregistreerd voor  "drugsgerelateerde misdrijven". Wellicht iets buiten het kader van Stichting OM, maar complete legalisering van alle drugs zou dus ook hier wellicht de oorzaak van een potentieel drama hebben kunnen wegnemen. Ach, het zal vast geen heel nette jongen zijn, gezien ook de risico's die hij anderen bezorgt met zo'n achtervolging, maar de vraag die wij ons moeten stellen is: hoever moeten wij gaan om iedereen in ons brave burgermansgelid te dwingen? Aan hoeveel risico's moeten wij de maatschappij blootstellen om deze lieden te pakken? Naar onze mening hebben deze politiemensen volstrekt disproportioneel en onprofessioneel gehandeld door deze in essentie toch tamelijk onbe'ige overtreding zover te laten escaleren dat er bijna doden zijn gevallen. Schande. Niet om het gedrag van die meneer goed te praten, maar het is de taak van de politie om de maatschappij tegen verkeerd gedrag van dit soort lieden te beschermen, niet om dat gedrag uit te lokken.