Politiekorpsen handelen in strijd met wet


Politiekorpsen handelen in strijd met wet

28 januari 2010

 

DEN HAAG - De politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en IJsselland handelen in strijd met de wet met het gebruik van gegevens uit de automatische kentekenherkenning. 

Dat stelde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) donderdag na onderzoek. De twee politiekorpsen overtreden volgens het college willens en wetens de wet.

 

De politie mag automatische kentekenherkenning volgens de wet onder voorwaarden toepassen. Alleen kentekens die in een automatische vergelijking een 'match' vertonen met een kenteken in het politiebestand, mogen worden bewaard.

 

 

De andere kentekens moeten direct worden vernietigd. Dat gebeurt bij de betreffende korpsen niet, zo blijkt uit het onderzoek.


Verdachte

''Het leidt ertoe dat iedere automobilist als potentiële verdachte wordt beschouwd'', aldus Jannette Beuving, plaatsvervangend voorzitter van het CBP. ''Grote groepen burgers komen zo in politiebestanden terecht, terwijl ze niets op hun kerfstok hebben.

 

Als alle korpsen dat zouden doen, krijg je een nationaal volgsysteem, waarbij alle burgers in politiebestanden zijn opgenomen. Het is een grote inbreuk op de privacy en op de rechten van burgers.''


Richtsnoeren

Het CBP heeft vorig jaar richtsnoeren gepubliceerd over de toepassing van automatische kentekenherkenning door middel van camera's door de politie. Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond bewaart de zogenoemde 'no-hits' desondanks 120 dagen, het korps IJsselland bewaart ze tien dagen.

 

De korpsen erkennen volgens het CBP dat ze de no-hits bewaren en dat dit volgens de wet niet mag.

''De politie weet heel goed wat wel en niet kan'', aldus Beuving. ''De korpsen moeten als de wiedeweerga stoppen met het bewaren van no-hits.''


Einde

In Nederland werken 23 van de 26 politiekorpsen met het systeem van automatische kentekenherkenning, ANPR. Het CBP roept de ministeries van justitie en binnenlandse zaken op een einde te maken aan de ongeoorloofde praktijken.

 

De twee onderzochte korpsen zal het college nader aan de tand voelen. Mogelijk leidt dat tot het opleggen van een last onder dwangsom.

 

© ANP


Ons commentaar:

Afgezien van de vraag of het begrijpelijk is dat de politie voor de opsporing van zware misdrijven de kentekengegevens langere tijd wil bewaren, is het natuurlijk - voor de zoveelste keer - schandalig dat de politie zelf de wet overtreedt. En niet per ongeluk, maar willens en wetens, en doelbewust. Hoe kan men van mensen verwachten respect te hebben voor zo'n politie, en hoe kan men nog vertrouwen hebben in zo'n overheid? Daarnaast is dit het zoveelste signaal dat we terughoudend dienen te zijn met de steeds verder uitdijende registratie en observatie die de overheid op ons pleegt, en dat we geen enkele reden hebben om te vertrouwen dat de overheid doet wat ze belooft. Ook bij de kilometerheffing sprak de regering eerst de mooie grote woorden dat de ritgegevens nooit, nee nee echt nooit, zouden worden gebruikt voor andere doelen dan het opmaken van de rekening. Ook dat blijkt inmiddels gelogen, want nu is duidelijk dat die gegevens ook kunnen worden gebruikt voor de "opsporing en vervolging" van strafbare feiten. Lees: snelheidscontroles. En afgezien wat men daar allemaal van vindt, is de belangrijkste les uit deze gang van zaken dat wij de overheid niet zoveel macht en controle moeten toevertrouwen over ons dagelijks leven. De overheid heeft zich immers herhaaldelijk te onbetrouwbaar getoond om met dat soort verantwoordelijkheden om te gaan. Om nog maar niet te denken aan een situatie dat wellicht wat "engere" partijtjes aan de macht komen. Dit is de belangrijkste reden waarom wij die kilometerheffing niet moeten willen, nog daargelaten dat het niet zal werken en dat er andere, betere alternatieven voorhanden zijn.