Ter Horst doet niets tegen bonnenquotum politie


Ter Horst doet niets tegen bonnenquotum politie

16 november 2009

 

DEN HAAG - De politie kan aan gezag winnen door meer bonnen te schrijven. Dat stelde minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maandag in een overleg met de Tweede Kamer tot ergernis van vooral de SP en de VVD. 
 

Deze oppositiepartijen vinden juist dat het gezag van de politie wordt aangetast als agenten op elke hoek van de straat gaan posten om zoveel mogelijk bekeuringen uit te delen, zodat ze de opgelegde aantallen halen.

 

Het bonnenquotum is een paar jaar geleden uit de landelijke prestatieafspraken met de politie gehaald. De korpsen zelf mogen agenten echter wel opdracht geven een bepaald aantal boetes op te leggen.

 

 

Volgens Ter Horst hoort dat bij de beleidsvrijheid van politiekorpsen. De SP en de VVD willen dat ze daar een einde

aan maakt, maar de PvdA-bewindsvrouw voelt daar niets voor. ''Het instrument om het gezag te vergroten, is het schrijven van bonnen'', zei ze.

 

© ANP


Ons commentaar:

Minister Ter Horst haalt twee dingen door elkaar: "respect" en "angst" voor de politie. Door zichzelf een minimaal aantal bekeuringen als doel te stellen kweekt de politie geen respect, maar boezemt zij angst in bij de bevolking. Dat is iets heel anders en het verbaast ons ten zeerste dat minister Ter Horst dit kennelijk toejuicht. Wij zijn van mening dat handhaving terughoudend en met de menselijke maat moet geschieden. En dat de politie het bonnenboekje pas als uiterste maatregel tevoorschijn moet halen.